Simson Star

Simson Star

Pofás kis fékek

2018. február 23. - vermes tibi2

A fék nem túl bonyolult szerkezet, ez nem lesz egy hosszú írás.

Szokás a Simson fékeit lefitymálni, de ennek a becsmérlésnek nem látom okát. Más kgstsmkp fékekkel összehasonlítva jól megállja a helyét. Féklámpa kapcsoló is van benne, az "újabb" Simsonoknál rudazatos a hátsó fék, szóval nem lehet ok panaszra. Aki mégis elégedetlen vele, az üljön át egy Babettára vagy egy Komárra, s azután mondjon véleményt róla.

Persze ha a féket nem tartják karban, hagyják elkoszolódni meg elkopni, akkor tényleg rossz lesz a fékhatás - márkától függetlenül.

A Star fékpedálját megtakarítottam (drótkefével), visszahajlítottam a végütköző fület, bezsíroztam a tengelyét és mehet is vissza a helyére.

dscn1701.JPG

Az első fékdobot szétszedtem, megtakarítottam. A fékpofákat egyszerűen erős (műanyag) szőrű kefével átkeféltem, a "házat" Brigivel kezeltettem, mert rá volt  gyógyulva a fél évszázados kosz. A Brigi (Brigéciol) nem kifejezetten ide való, de itt is jó szolgálatot tett.

dscn1708.JPG

A tengelyeket bezsíroztam. Az összeszerelést én úgy oldottam meg, hogy összeállítottam a pofákat és a fékkulcsot, s így, hogy már nem tudott szétugorni, egyszerre húztam fel a három tengelyre.

dscn1710.JPG

dscn1711.JPG

dscn1713.JPG

A kinyomódott zsírt gondosan letöröltem.

A zégergyűrűk ki voltak lazulva, kicsit lötyögtek a helyükön amikor visszaraktam őket. Ki lehetne ezeket cserélni, de mivel nem volt itthon másik belőlük, s mert különben sem éreztem nagy szükségét a cserének, leszedtem, fogóval összébb nyomtam s így tettem vissza őket.

A képen fönt látszik a fébovden. Látszik a konstrukción a német precizitás. Kis fém alátét van a bovdenhát végénél, hogy az feküdjön fel a puha alumíniumra; Gumi kupak véd a beázástól s egy gumigyűrű védi a bovdenházat a sárvédő átbújtatásánál, hogy ne sérüljön. Más szocialista kismotoroknál nem nagyon találkozunk ilyesmivel.

A bejegyzés trackback címe:

https://vermesstar.blog.hu/api/trackback/id/tr4613691772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása